Josje in gesprek met: JP de Swart en Rutger Coucke van het Ontwerpfabriekje

Josje in gesprek met: JP de Swart en Rutger Coucke van het Ontwerpfabriekje

Op maandagmiddag mag ik aanschuiven voor de “fabriekslunch” in het Ontwerpfabriekje aan de Van Riebeeckweg.

JP en Rutger, komen jullie uit deze buurt?

Rutger: Ik ben in Laren opgegroeid, heb gestudeerd aan de Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag, Utrecht en Leeuwarden, maar ik woon al een hele tijd in Hilversum, niet in de Riebeeck maar wel dichtbij.

JP: Ik ben Hilversummer en ben hier aan de Riebeeckweg geboren in het ziekenhuis, toen nog het Diaconessenhuis. Ik heb in Amsterdam gestudeerd, aan de Academie voor Art Direction en Design. Maar het meeste heb ik in de praktijk geleerd, door het veel te doen: websites bouwen.

Jullie zijn dus allebei grafisch ontwerpers. Werken jullie al lang samen?

Ja, wij leerden elkaar kennen bij een reclamebureau in Kortenhoef, en we zijn blijven samenwerken. Sinds 7 jaar doen we dat als Reclamecollectief Ontwerpfabriek and Friends [www.ontwerpfabriek.com] We hebben een goede formule gevonden. Doordat we een collectief zijn, hebben klanten bij ons niet alleen onze kennis, maar ook de expertise van onze collega’s uit het collectief tot hun beschikking, en daarom kunnen wij eigenlijk voor iedereen een oplossing vinden. We vinden dit een fijne manier van werken: onze kennis te delen met klanten uit het MKB, en met ZZP-ers, die werken zoals wij. Dat wil zeggen: we zijn flexibel, we kijken niet op een uurtje, en we hebben geen standaard formules. We zitten hier elke dag, en vaak ook ’s avonds of in het weekend.

Wat een mooie ruimte, hoe komen jullie hier verzeild?

We huren het pandje samen met onze collega Chris Slagter, hij heeft een bedrijf voor mediaproducties: www.moremoments.nl. Het huisje hoorde oorspronkelijk bij het huis hierachter, het was de opslagplaats van de vrouw des huizes, die een verwoed verzamelaarster was. Het is een tijdje illegaal bewoond geweest, daarna kwam de Dierenambulance erin.
Toen die vertrok hebben wij dit pandje gehuurd en helemaal opgeknapt.

Dat was een hele klus zeker?

Nou en of, we hebben er twee maanden aan gewerkt en een flinke investering gedaan. Het is een representatieve ruimte geworden, waar we onze klanten kunnen ontvangen. Maar de ruimte leent zich ook voor allerlei activiteiten, leuke dingen die niet persé met ons werk te maken hebben. Er worden hier bijvoorbeeld cursussen gegeven, door onszelf en door onze mede- deskundigen. Zo kunnen we deskundige hulp bieden aan kleine ondernemers, en als de klanten er beter van worden helpt het ons ook. En ook de cursus Italiaans van ItalRosa loopt goed.

We organiseren graag kleine evenementen, zo was hier half januari het café van Hilversum Verbonden, een ontmoetingsplaats voor mensen uit het bedrijfsleven, van Versa en van de gemeente; 1x per jaar organiseren we een Profielfotodag: een fotograaf zit hier dan de hele dag en je kunt voor je bedrijf of voor je website een representatieve profielfoto van jezelf laten maken (dit jaar op 21 november.)

Eind maart gaan we bovendien open als galerie: als eerste komt er een expositie over Graphic Novels, met werk van onder anderen Gabriel Kousbroek. Er komt zeker ook betaalbare kunst te hangen.

Het Ontwerpfabriekje heeft een site, waar alle evenementen op de vinden zijn: www.ontwerpfabriekje.nl

14-03-2014 Deel


(vul hier 'ja' in)
Maak een blog op je website met Websitemachine.nl