Expositie De Negende Kunst: Erik Fliek

Expositie De Negende Kunst: Erik Fliek

Van 19 mei tot 15 juni exposeert fotograficus Erik Fliek in het kader van de kunstmaand Hilversum.

De Hilversumse kunstenaar toon een aantal verstilde foto's van een Utrechts interieur. Direct naar het overlijden van de laatste bewoner heeft Erik, gewapend met zijn Horseman 970 camera en een super langzame film, vastgelegd wat er overblijft van een rijk gevuld mensenleven. De interieurs zien eruit alsof de bewoner net even de kamer verlaten heeft.

Erik Fliek

20 jaar alweer. Zolang zit Erik Fliek (Amersfoort, 1962) met zijn atelier aan de Leeghwaterstraat in Hilversum. Naast zijn eigen werk, dat tegenwoordig vooral uit fotografie en kleine oplagen grafiek bestaat, drukt Fliek op zijn atelier ook in opdracht voor andere kunstenaars. Zijn belangrijkste specialisme is het digitaal drukken van kunst en fotografie, zogenaamde piezografieën. Het uitgangspunt van de piezografie is het bereiken van een zo hoog mogelijke kwaliteit en het gebruik van prachtige papiersoorten.

Maar het begon allemaal met het handmatig drukken van etsen, foto-etsen en lithografie (steendruk). Met enige regelmaat gaat Fliek samenwerkingsverbanden aan met andere kunstenaars. De handmatig geproduceerde grafiek wordt te koop aangeboden.

Sinds zijn studie aan de Academie van Beeldende Kunsten te Utrecht in de jaren 80 (‘82-‘87) neemt grafiek een belangrijke plaats in zijn leven in. Een jaartje Brussel in 1986 en daarin de kennismaking en samenwerking met de van oorsprong Tsjechische Lithografie-meesterdrukker Rudolf Broulim blijkt, geheel onverwacht, van grote invloed. Sinds 1988 worden er naast het uitvoeren van zijn eigen werk vele oplagen in grafiek van andere kunstenaars gedrukt. Dat eigen werk zou in die periode voor het grootste deel uit schilderen bestaan. De grafiek staat even op een zijspoor, maar zo niet het drukken voor andere kunstenaars. Een aantal jaar staat hij aan de litho- en etspersen van Piet Clement in Amsterdam en in 1995 wordt besloten om een eigen drukkerijtje aan de Leeghwaterstraat te beginnen.

Vanaf 2001 tot en met 2011 is Erik Fliek als Technisch beheerder werkzaam voor het Amsterdams Grafisch Atelier, werk dat hij eerder ook korte tijd deed op het Grafisch Atelier 't Gooi en in Utrecht. In Amsterdam is hij mede verantwoordelijk voor het opzetten van de digitale faciliteiten.

Vanaf 2013 tot nu is hij als technisch begeleider/adviseur voor Grafiek verbonden aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam.

 

19-05-2015 Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl